Brødrene Nielsen fejrer 25 års jubilæum

5 min read
Læs mere her

Foto: TM&E Air-view.dk

Den 1. juni er det 25 år siden Jan Sveistrup og Jørn Kristensen overtog firmaet efter Erling og Børge Nielsen. Meget er sket siden, men de grundlæggende værdier er de samme.

En lang historie og hurtige beslutninger
En eftermiddag i 1994 hørte Jørn Kristensen i byen, at hans mestre var interesserede i at sælge tømrerfirmaet Brdr. Nielsen, hvor han og hans kammerat Jan Sveistrup begge var blevet udlært og ansat efterfølgende. Erling var blevet 64 år, Børge var 9 år yngre, men det havde ingen interesse at fortsætte driften uden broderen. Både Jan og Jørn var blevet ansat hos brødrene, da de var 16 år, så de var udmærket klar over, hvilken slags virksomhed og hvilket ansvar de ville overtage.

”Jeg ringede til Jan med det samme og spurgte, om han ville være med til at købe firmaet? Han sad på tagryggen af sit eget hus, og i løbet af den samtale besluttede vi, at vi gerne ville købe, hvis vores koner sagde ja. Ved den mindste antydning af negativitet hos dem, opgav vi hele projektet. Det kunne ganske simpelt ikke lade sig gøre uden deres opbakning. Vi besluttede at spørge dem samme aften.” fortæller Jørn omkring starten på det hele.

Det var ingen ubetydelig beslutning for den 24-årige Jan og den 33-årige Jørn. Det er kendetegnende for makkerskabet, at de har respekt for det, de har med i rygsækken. De stoler nok på hinanden til at turde at tage hurtige beslutninger, når de føles rigtige. På samme hurtige måde blev de enige om at overtage murerfirmaet KC Byg. Det var i løbet af en telefonsamtale, der forløb mellem Hobro og Aalborg. Den overtagelse var med sine 20 dage endnu kortere end, da de oprindeligt overtog tømrerfirmaet. Men de var slet ikke færdige endnu. I 2012 sad Jørn et halvt år på skolebænken og uddannede sig til autoriseret kloakmester. Det seneste skud på stammen er ejendomsselskabet, som er Jan og Jørns pensionsopsparing og fremtidssikring.

Før og nu
Da Jan og Jørn i 1994 overtog 3 biler med værktøj og diverse maskiner, var planen at være 6-7 medarbejdere og selv arbejde med. Det var vigtigt at fortsætte i Erling og Børges ånd og levere et ordentligt stykke håndværk. Den respekt betød også, at de forrige ejere i lang tid blev ved med komme fredag og få kaffe og et rundstykke. Nu har firmaet 34 ansatte og arbejder på mange store projekter. Alligevel kan man sagtens ringe på Rugmarksvej 4 for at få skiftet et vindue eller en dørlås. Der er ikke nogen opgaver, der er for små, og alle kunder får den samme omhyggelige, grundige og venlige betjening.

”Da vi overtog firmaet, betød det noget, at vi bevarede kontakten til de gamle Nielsener. I starten hjalp de lidt med gode råd, og de kiggede de første tilbud igennem, så vi ikke lavede alt for store fejl. Vi overtog firmaet på 22 dage, og bogholderiet var ligesom at komme i lære på ny. Erling sagde altid, sørg for at efterkalkulere. Er der røde tal, så gå det efter og find forklaringen. Hold styr på regnskabsbøgerne, så de ikke løber af med jer. Det råd har vi fulgt, og den dag i dag kan jeg næsten instinktivt mærke, hvornår vi skal holde lidt igen.” forklarer Jørn med et smil.

Filosofien bag Brødrene Nielsen
Filosofien bag det succesfulde firma er balance i tingene. Der er balance i økonomien, de bruger ikke mere end de tjener. I starten hævede de det, der svarede til en svendeløn, indtil revisoren gav grønt lys for andet. Der er balance i privatlivet, de har begge kendt deres koner siden deres femtende år. Firmaet er ikke muligt uden deres opbakning. Der er balance i makkerskabet mellem Jan og Jørn. De gør begge det, de er bedst til og finder ro og glæde i det. Jan kaster mange bolde op og står for de store projekter. Jørn styrer den administrative del og kører spjæld. Tilsammen udgør Jan og Jørn en ledelse, der er præget af tillid, frihed og en stor portion humor.
”Vi er tro mod, hvad vi gør. Der kræver vi også af vores medarbejdere. Man skal opføre sig ordentligt. Vi er tro mod det, vi gerne vil og holder os til aftaler. Vi sælger ikke skindet før bjørnen er skudt. Det har vi lært af de gamle Nielsener. Det handler om at udføre et godt stykke arbejde og behandle kunderne ordentligt.” understreger Jan.

Det er præcis den form for balance, der gjorde Jan og Jørn i stand til helt uforberedt at overtage tømrerdelen af entreprisen på Arden Skole. Egentligt havde de kun vundet murerentreprisen. Det andet tømrerfirma blev som lyn fra en klar himmel erklæret konkurs, og Jan og Jørn slog til uden at tøve, da de blev spurgt. Tømrerdelen var lige så omfattende som murerarbejdet, og ud over forberedelse manglede de egentligt også arbejdskraften. De havde jo sikret sig andet arbejde til resten af mandskabet. Det var en hård periode, og Jan var meget til stede på skolen. De skulle jo indhente den tabte tid fra, at byggeriet havde stået stille.

Næsten et helt liv
En tur gennem Hobro med Jan og Jørn er en oplevelse i sig selv. De emmer af gode historier og anslår, at de har arbejdet på omtrent 25% af husene. De har brugt et helt liv på at præge byen, men deres indflydelse er ikke kun rettet mod bygningerne. De har mindst lige så stor succes med deres ansatte. Uden tøven kan Jan nævne flere lærlinge, der er blevet hos dem efter lærertidens udløb. Ved nærmere eftertanke er det måske nærmere 30% af de ansatte, der har valgt at blive. Det fortæller vist alt om, hvilket slags firma Jan Sveistrup og Jørn Kristensen driver. Det er et firma, der husker sine rødder og værdsætter sine ansatte.

”Vi er fuldt ud klar over, at vi har brug for vores medarbejdere. De er nødvendige for at nå et fælles mål. Vi er afhængige af den gode kvalitet, et godt håndværk og af at levere god service. Hobro er ikke en større by, end vi er afhængige af et godt renommé, og vores medarbejdere er vores ansigt udadtil. Derfor er vi glade for vores folk. Der er ti, jeg lige kan komme i tanke om, der har været her over ti år, og det er vi glade for. Og en enkelt har været her i snart 25 år.” fortæller Jan.

Jan og Jørn er ikke brødre i privatlivet, men de opfører sig, som om de er. I firmaet har de totalentreprise og kan klare alle dele af ret store byggesager. I privatlivet har de begge lignende helhedsløsninger med en kone, en familie, et ægteskab, et firma og et liv. Det fejres på værkstedet den 29. maj kl. 13.00

Foto/Tekst: TM&E Air-view.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © All rights reserved. EventGruppen | Newsphere by AF themes.