Home » kategorier » Musik » Hjalmer, Jørgensen og Jokeren fortolker legendariske digtere i ny serie
Foto: Johnny sørensen (Ambufest Open air 2019 - Hjalmer Larsen)

Hjalmer, Jørgensen og Jokeren fortolker legendariske digtere i ny serie

I ’Helt lyrisk’ beder Lise Rønne 12 professionelle musikere om at sætte musik og sang til tekster, som er skabt af store danske digtere.

Som en del af efterårets litteraturtema ser DR nu nærmere på Danmarks store digtere gennem musik. Det sker, når vært, Lise Rønne i programserien ’Helt lyrisk’ beder 12 professionelle musikere om at sætte musik og sang til tekster, som er skabt af store danske digtere.

Torsdag den 14. november og de næste fem torsdage er der mulighed for at få en ny musikalsk oplevelse samtidig med, at seerne får en ny introduktion til de store danskere digtere: Michael Strunge, Tove Ditlevsen, Gustaf Munch Petersen, Emil Aarestrup, Ivan Malinowski, Grethe Risbjerg Thomsen, Jens August Schade, Morten Nielsen og Halfdan Rasmussen.

I det første program er det Poul Krebs og Bro, der tager imod udfordringen. De får begge til opgave at fortolke Michael Strunges digt ’Livets hastighed’. En opgave, som de modtager, angriber og fortolker meget forskelligt, og som i perioder bringer dem ud på dybt vand. For hvordan knækker man koden til at skabe en ny sang, når nu ordene allerede ligger klar? Krebs har kendskab til Strunge på forhånd, men har aldrig før prøvet at synge et digt. Og for den 23-årige Bro er det hans livs sværeste musikalske opgave.

En ’ny’ Barndommens gade

Lise Rønne er vært på ’Helt lyrisk’ og gennem arbejdet med programmerne, har hun nu selv fået øjnene op for lyrik.

– Jeg har altid læst meget litteratur, men har ikke tidligere kastet mig over lyrikken. Det er jeg heldigvis begyndt på nu. Arbejdet med programmerne har åbnet den verden for mig, og det er det, vi håber på, også vil ske for andre. Ved at få en anderledes introduktion til de store digtere, tror jeg, at det kan få folk i mange aldre til at spidse ører. Anne Linnets sang om ’Barndommens gade’ var i den grad med til at åbne mine og sikkert mange andres øjne, for Tove Ditlevsens forfatterskab. Og hvem ved – måske kommer der et nyt hit i stil med ’Barndommens gade’ ud af ’Helt lyrisk’, siger Lise Rønne.

Uropførelse af originale digte i nye klæder

Seerne er med på første parket, når Lise Rønne overleverer det digt, musikerne skal fortolke, når de sporer sig ind på forfatteren og reflekterer over, hvad teksten betyder for dem personligt, og når de nykomponerede sange bliver fremført ved en koncert på Engestofte Gods på Lolland – og får helt nye liv.

Det er musikerne Aura, Barbara Moleko, Bro, Caroline Henderson, Dorthe Gerlach, Hjalmer, Jokeren, Lina Rafn, Poul Krebs, Steen Jørgensen, Søren Sko og Wafande, der de næste uger bliver præsenteret for en lyrisk udfordring, der bliver en både personlig og meget rørende oplevelse for flere af musikerne.

Den 14. november og de fem kommende torsdage ligger programmerne på DRTV fra klokken 6.00 og vises på DR1 klokken 21.00.

Tekst: Charlotte Gylstorff / Foto: Johnny sørensen / Kilde: DR1

About Johnny Sørensen

© Copyright 2018 DK-EVENT - HELE DANMARKS EVENTGALLERI. Vores artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: