Home » Nyheder » Manifestation mod racisme
Foto: Egon Thomsen

Manifestation mod racisme

Søndag blev der i flere byer afholdt manifestationer med parolerne: ”Stop racismen – byg bro – Forsvar fællesskabet”

»Udlændingedebatten er de sidste to årtier blevet stadig mere rabiat, Nu er der partier, der stiller op til folketingsvalg med klart racistisk program og erklæret mål om at bryde grundlovens §70, der forbyder diskrimination på grund af tro eller race. I dag er det muslimer, ikke jøder, det går udover Jeg kan ikke – uden at gøre noget – se på at udviklingen her nu ligner forløbet i Tyskland i 30 erne« forklarer en af arrangørerne, Lise Baastrup fra Randers.

Manifestationen tog sin begyndelse på Rådhustorvet, hvor Kathrine Junski bød velkommen. Herefter sørgede hun for, at gæsterne fik blodomløbet i gang, ved at sende dem frem og tilbage, afhængig af deres holdninger til racisme.

Den jurastuderende Khatera Musleh fra Afghanistan, men kom til Danmark som 5-årig oplæste et af sine digte, hvor hun filosoferede over hvor hun egentlig hører til.

Efter oplæsning af digte, gik samtlige deltagere fra Rådhustorvet til Justesens Plæne, hvor der var kaffe, kaffe, frugter, sang, musik og taler.

Undervejs fra Rådhustorvet stødte endnu flere mennesker sig til optoget, og ved ankomsten til Justesens Plæne var der omkring 200 i optoget, som var optoget flankeret af bannere.

Gæsterne blev modtaget af sang og musik, hvorefter folketingskandidat for Enhedslisten, Helle Nielsen oplæste digtet ”H.C. Andersens Land” af Benny Andersen.

Så blev der sunget fællessang. Deltagerne sang igennem med Nordahl Griegs pacifistiske sang ”Kringsat af Fjender,” og den fik stemningen i top.

Den syriske flygtning Hivaroun, som kom til Danmark for fire år siden, talte os hendes og familiens overvejelser ved at komme til Danmark:

»Vi kom til Denmark fordi der er krig i vores land, og vi fik at vide, at Danmark er et demokrati land, lige gyldigt om du er muslim eller kristen. Har lyst eller sort hår.«

»Jeg var bange for at tage tørklæde på, fordi der måske var nogen som ville tage afstand fra mig, ikke vil tage kontakt med mig, eller give mig et job.«

»Vi er bange for Rasmus Paludan og for det han siger. Han vil at vi skal tilbage til vores hjemland, men det er her vi går i skole, arbejder og uddanner os. Vi betaler skat og vi vil være en del af det danske samfund. Vi spørger os selv: Hvorfor beskytter politiet ham, når han siger racistiske ting? Vi ødelægger ikke Denmark. Vi føler at Danmark er vores land. Vi håber at vi er velkomne til Denmark« sagde Hivaroun, og høstede et stort bifald.

En af deltagerne i manifestationen var børnepsykolog Jane Roed Maul fra Tvede. Hendes bevæggrunde for at deltage var ikke til at tage fejl af:

»For få dage siden mindedes vi Danmarks befrielse fra nazisterne. Hitler fik ikke magten forærende, det startede langsomt med en opdeling af “dem” og “os”. Dengang var det jøderne, der blev lagt for had og nu ser jeg samme tendens ske i Danmark. Selvom debattører ikke er enige om, hvem de ekskluderer – nogle mener muslimer, andre brune mennesker generelt – så er det samme menneskesyn, der ligger bag, og som jeg i dag siger fra over for.«

Lise Baastrup tog i sin tale udgangspunkt i Danmark for 20 år siden, hvor Danmark var verdensberømt for sin åbenhed og tolerance.

»Som i 30ernes Tyskland starter det med at man finder syndebukke for den utryghed som samfundsmæssige problemer skaber. I Tyskland gav man griske Jøder skylden for den økonomiske krise – og endte med at jøder var undermennesker og tyskere af arisk fødsel var overmennesker. I Danmark starter det med angsten for terrorismen, som muslimerne får skyld for, dernæst vokser det – igen under en økonomisk krise – til vrede over at man kommer til DK for at få del i vores velfærd. – Og nu er en regering, der med kager fejre at man gør tilværelsen vanskeligere og sværere for mennesker i nød – og endda partier der opstiller til det kommende folketingsvalg, der mener at danske børn er mere værd end andre børn,« sagde Lise Baastrup.

»Racisme er hæslig og farlig, fordi den fører hen mod nedbrydningen af demokratiet, der jo fundamentalt bygger på at vi alle er lige uanset køn, race og tro. At vi alle har en stemme,« understregede hun.

Efter en tale af Adnan og underholdning med kurdisk musik, tog de omkring 200 deltagere hinanden i hånden, og gik i en lang række fra Justesens Plæne til græsplænen ved Tronholmen.

Den lange slange af mennesker spærrede for trafikken i længere tid, og mange bilister måtte holde tilbage for grønt lys tre gange. Men der var ingen sure miner. Tværtimod blev der vinket i sympati med optoget.

På Tromholmen blev der dannet en stor rundkreds, og manifestationen sluttede med, at alle sang ”We shall overcome.”

Det var en meget tilfreds Lise Baastrup, som sagde tak for i dag, inden forsamlingen spredte sig for alle vinde.

Foto/Tekst: Egon Thomsen

About Johnny Sørensen

© Copyright 2018 DK-EVENT - HELE DANMARKS EVENTGALLERI. Vores artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: